وضعیت اجاره بها در تهران و تامین هزینههای مسکن در پایتخت، طی سالهای اخیر مدام مطرح شده، اما راهکار خاصی برای آن ارائه نشده است. یکی از راهکارهایی که اواخر دولت سیزدهم مطرح شده بود ساخت خانه در تهران توسط چینیها بود، اما این ایده نیز به جایی نرسید. اکنون، بر اساس جدیدترین گزارش هزینه و درآمد مرکز آمار، در سال ۱۴۰۲ خانوارهای شهری کشور به طور متوسط حدود ۸۵ میلیون تومان برای اجاره و سایر هزینههای مسکونی پرداخت کردهاند، در حالی که، خانوارهای استان تهران به طور میانگین بیش از دو برابر این رقم هزینه کردهاند که با اختلاف زیادی بیشترین مقدار هزینه شده بر اجارهبهای مسکن در طی سال گذشته بوده است.
وزنه سنگین قیمت مسکن
درباره این شرایط بازار مسکن، داود بیگینژاد، نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک نیز از آمارهای جدیدی رونمایی میکند. او معتقد است که شرایط ساختوساز به هیچوجه مطلوب نیست و این هشداری برای قیمتها در آینده خواهد بود.
بیگینژاد در واکنش به افزایش قیمت بنزین و اثر آن روی بازار مسکن به خبرآنلاین میگوید: هنوز تصمیمی درباره قیمت بنزین گرفته نشده که بخواهد در بازار مسکن اثر بگذارد. ما هنوز اثری از اینکه بنزین در اولویت گرانی قرار گرفته، نمیبینیم و فقط صحبتهایی در این زمینه میشود.
وی تصریح میکند: همانطور که رییسجمهور گفتند، باید ببینند کارشناسان در این خصوص چه تصمیم و نظری دارند و بعد از آن، اثر قیمت بنزین و حاملهای انرژی روی حملونقل و پس از آن، مسکن را میتوانیم بررسی کنیم.
نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک عنوان میکند: مسکن همین الان به اندازه کافی از نظر قیمتی سنگین شده و هم اینکه عمق رکود شدید شده است، بنابراین خیلی شاید صحیح نباشد که ما بخواهیم در سطح کارشناسان، نظری در خصوص قیمتها و بازارهای آینده بدهیم و پیشداوری کنیم.
تعمیق رکود در بازار مسکن
بیگینژاد درباره شرایط بازار مسکن میگوید: من در این رابطه شما را به کسانی ارجاع میدهم که نیازمند این هستند که سرمایهشان را تبدیل به احسنت کنند. ما در حال حاضر شاهد هستیم که مشتری در بازار مسکن وجود ندارد و عمق رکود نسبت به گذشته خیلی عمیقتر شده است.
وی میافزاید: تعداد کم قراردادها هم حاکی از تایید صحبت ما است؛ اینکه عمق رکود نسبت به قبل افزایش پیدا کرده و دادوستد در این بخش به حداقلها رسیده است.
نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک تصریح میکند: بیشترین قراردادها در حال حاضر مربوط به آپارتمانهای با متراژ پایینتر و قیمتها و منطقه پایینتر است.
کاهش شدید ساختوسازها
او همچنین به کاهش شدید ساختوسازها اشاره میکند و میگوید: ما اگر آمار پروانههای ساختمانی که صادر شده را رصد کنیم، میبینیم یکی از کم تعدادترین سالها را سپری میکنیم. این نشاندهنده این است که اگر سازندگانی در حوزه مسکن وجود داشتند، شاید نتوانستند سرمایهشان را از بخش ساختمانهای تمام شده خارج و به تولید اضافه کنند.
نایب رییس اتحادیه مشاوران با اشاره به اینکه کاهش ساختوساز، هشداری به حوزه مسکن است، میافزاید: چند عامل در عدم تولید مناسب وجود دارد. ما از ابتدای دهه ۹۰ قوانینی داشتیم که عوامل ایجاد انگیزه و هدایتکننده سرمایه به تولید را که مشاوران املاک هستند، از این موضوع دور کرده است.
Thursday, 3 April , 2025