مونا ربیعیان /آن چه ابعاد این بحرانها را گستردهتر میکند، ورود مردم عادی به عرصه دلالی است. در ماههای اخیر شاهد این بوده ایم که مسئولان در قبال این موجهای مردمی مخرب، عمدتاً روی به توصیه درمانی میآورند و مردم را از ورود به بازارهایی مثل ارز و طلا و سکه و… منع میکنند. البته مردم هم بعضاً پویشهای خودجوشی با عنوان نه به خرید. .. را تشکیل میدهند. پویشهایی که میتوان گفت پاسخی موقت به رشد قیمتها در این بازارهای دلال زده است.
FATF باید پذیرفته شود تا صنعت غذایی رونق گیرد
اگر چه میتوان گفت یک ریشه اصلی ماجرا در رشد نقدینگی و تورمهای مزمن است، اما به نظر میرسد موضوع، ابعاد عمیق تری دارد که باید آنها را در نوع مدیریت اقتصادی مسئولان جست وجو کرد. مدیریتهایی که باعث کاهش اعتماد مردم به نظام تصمیم گیری شده و آنان را وادار به اقدام شخصی در برابر تلاطمهای اقتصادی میکند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان گفت: طی سالهای گذشته سرمایهگذاری در بخش صنایع غذایی و کشاورزی به دلیل پیادهسازی سیاستهای نادرست و نپذیرفتن FATF کاهش یافته است.
امیر یوسفی اظهار کرد: از آنجایی که سرمایهگذاری در فضای امن امکانپذیر است وجود قوانین دست و پاگیر، قیمتگذاری دستوری و عدم دسترسی به تکنولوژی روز سرمایهگذار را از بخش کشاورزی و صنایع غذایی فراری داده است.
وی افزود: کشوری که با عدم ثبات اقتصادی وسیاسی مواجه است نمیتواند تضمینی برای سودآوری سرمایهگذار بدهد بنابراین جای تعجب ندارد با کاهش سرمایهگذاری روبه رو شویم.
یوسفی تاکید کرد: در واقع فرسودگی ماشینآلات و عدم دسترسی به تجهیزات روز موجب شده هزینه تمامشده تولید بالا برود برای مثال کمباین از ابزارهای حیاتی بخش کشاورزی است اما از آنجایی که فرسوده هستند موجب ریزش شدید محصولات هنگام برداشت میشوند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان تصریح کرد: اگر موانع و چالشهای بخش کشاورزی و صنایع غذایی رفع شود امکان رقابت در بازارهای صادراتی را خواهیم داشت و حتی میتوانیم بخش صادرات را مانند ترکیه توسعه دهیم نه اینکه محدود به چند کشور نظیر عراق و افغانستان باشیم. اگر کشورهای همسایه نظیر ترکیه به چنین جایگاهی دست یافتند چون دولت، سفارتخانهها و رایزنهای اقتصادی دست به دست هم دادند تا از بخش خصوصی حمایت کنند. بنابراین در ایران هم دولت باید به جای دخالت در امور بخش خصوصی و تصدیگری به نظارت، تسهیلگری و حمایت بپردازد تا تولیدکننده دچار زیان نشود.
یوسفی گفت: صحبتهای امیدوارکنندهای درباره لزوم پذیرش FATF شنیده شده است که در صورت تحقق چالشهای سرمایهگذاری در بخش کشاورزی و صنایع غذایی برطرف میشود چرا که در حال حاضر انتقال پول امکانپذیر نیست و صادرات هزینهبر است که از جیب تولیدکننده و کشاورز پرداخت میشود و در نهایت ضربهاش را مردم میخورند در حالی که واسطه سودش را میبرد.
Saturday, 23 November , 2024