این‌گونه بود که بازار سرمایه ایران در سایه تحریم‌‌ها، داستانی پر از چالش و تغییر را تجربه کرد؛ داستانی که هنوز هم ادامه دارد و هر روز فصل جدیدی از آن رقم می‌‌خورد. این تحولات نه تنها بر اقتصاد کشور بلکه بر روحیه سرمایه‌گذاران نیز تاثیر گذاشته است. با این حال، با بهره‌‌گیری از تجارب گذشته می‌توان به تحلیل و پیش‌بینی تاثیرات احتمالی دوره جدید ترامپ پرداخت و آن را به عنوان فرصتی مناسب برای جذب سرمایه‌گذاری داخلی مورد استفاده قرار داد.

قفل ورود پول به بورس شکست

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: مجموعه اقدامات دولت و کاهش ریسک‌های سیستماتیک موجب شده شاهد ورود پول به بازار سرمایه باشیم اگر تا چند روز آینده روند مثبت شاخص تداوم یابد پول‌های سرازیر شده به بازارهای دیگر به بورس بازخواهد گشت.

محمد کفاش پنجه شاهی اظهار کرد: از ابتدای سال بازار روزهای پرالتهابی را گذرانده که بخشی از آن ناشی از تنش در خاورمیانه بود و شاهد بودیم سرمایه‌گذاران به بازارهای دیگر که نقدشوندگی بالایی داشتند روآوردند. از طرف دیگر نرخ سود بالای بانک‌ها، صندوق‌های درآمد ثابت و اوراق موجب شده بود اقبال به بازار سرمایه کمتر شود.

وی افزود: در آخرین روز‌های سال گذشته شاهد بودیم بند «س» تبصره ۶ در بودجه ۱۴۰۳ چالش‌های جدی برای  بازار سرمایه و شرکت‌های بورسی و فرابورسی ایجاد کرد که با رایزنی‌هایی که انجام شد مانع از عملیاتی شدن این قانون شدند.

این کارشناش بازار سرمایه خاطر نشان کرد: همچنین با تصمیمات اشتباهی که گرفته شد دولت گذشته عملا دست در جیب برخی صنایع کرده بود که کاهش حاشیه سود و زیان‌ده شدن شرکت‌ها را به دنبال داشت به طوری که روند بازار نزولی و حجم معاملات در سطح ۲ هزار میلیارد تومان بود اما در دولت جدید با تصمیمات درستی که گرفته شد و کاهش ریسک‌های سیستماتیک، بازار سرمایه جان دوباره گرفت.

وی تاکید کرد: خبرانتشار اوراق ۲۵درصدی به جای اوراق ۳۰ درصدی که بانک مرکزی منتشر کرد یک عامل تاثیرگذار بر بازار سرمایه بود تا نرخ بهره پایین‌تر بیاید همچنین بانک مرکزی درتلاش است تا نرخ  اوراق را کنترل  کند از سوی دیگر کاهش فاصله نرخ ارز نیمایی و آزاد به نفع شرکت‌های صادرات‌محور و شرکت‌هایی که در بورس کالا عرضه می‌کنند تمام‌شده است.

پنجه شاهی تصریح کرد: مجموعه این اقدامات موجب شده رکورد معاملات شکسته شود و شاهد ورود پول به بازار سرمایه باشیم همچنین زمزمه ورود دوباره عرضه خودرو در بورس کالا تاثیر مثبتی بر گروه خودرویی گذاشته است. اگر تا چند روز آینده جو بازار مثبت باشد پول‌هایی که به از بازار خارج شدند دوباره بازخواهند گشت.

وی تاکید کرد: اگر در حوزه سیاسی اتفاقی نیفتد و دولت جدید آمریکا اقدمات التهاب‌زا در پیش نگیرد می‌توان پیش‌بینی کرد که بازار سرمایه روند مثبتی تا پایان سال داشته باشد چرا که نگاه‌ها در دولت جدید به بازار سرمایه تغییرکرده است.

افق بورس چگونه روشن می‌شود؟

دبیرکل کانون کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار گفت: با پایان انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا و کاهش تنش‌های خاورمیانه تا حدودی ریسک‌های سیستماتیک بازار سرمایه کاهش یافت و نگرانی‌های به پایان رسید به این ترتیب طی چند روز گذشته شاهد بازگشت تعادل به بازار سرمایه بودیم.

عظیم ثابت اظهار کرد: در کنار کاهش ریسک‌های سیستماتیک خبرهای مثبت کاهش نرخ گواهی سپرده بانکی و کاهش فاصله نرخ ارز آزاد و نیمایی سیگنال‌های مثبتی به بورس داده است. همچنین همگرایی رئیس سازمان بورس، دولت، قوه قضایه، رئیس جمهوری، وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی موجب شده که بازار سرمایه جان دوباره بگیرد و به سرمایه‌گذاران که مدتی دچار زیان‌های سنگین شدند این نوید را بدهد که در آینده بازدهی مناسبی کسب خواهند کرد.

وی در پاسخ به این سوال که چشم‌انداز بورس را چطور ارزیابی می‌کنید، تشریح کرد: چشم‌انداز مثبت بازار سرمایه به موارد مختلفی بستگی دارد در واقع اگر بودجه براساس سیاست‌گذاری درست بسته شود و مواردی نظیر بهره مالکانه، نرخ خوراک گاز، و عدم وضع عوارض صادراتی در آن رعایت شود بالتبع تولید، فروش وصادرات شرکت‌های بورسی افزایش می‌یابد و حاشیه سودشان به جای کاهش رشد خواهد کرد. برای مثال سال گذشته شاهد بودیم که بند ۲ تبصره ۶ برای صندوق‌ها چالش‌هایی به دنبال داشت که با رایزنی‌های انجام شده به اجرا نرسید.

دبیرکل کانون کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: در حال حاضر رئیس سازمان بورس تعاملات خوبی با مسئولان دارد که هرچه بیشتر به این مورد توجه شود بودجه ۱۴۰۴ در جهت حمایت از بازار سرمایه پیش خواهد رفت. همچنین عرضه‌های اولیه موجب افزایش عمق بازار، تنوع صنایع و شرکت‌های بورسی و افزایش ارزش بازار خواهد شد. در کنار این تمهیدات باید از شورای عالی بورس گرفته تا سازمان‌ها و ارگان‌ها رویه‌ای در پیش بگیرند که قیمت‌گذاری دستوری حذف شود و اقتصاد پیش‌بینی پذیر شود همچنین اگر ریزساختارهای بازار توسعه یابد به طور متوازن شاهد رشد شاخص بورس خواهیم بود.

وی در پاسخ به این سوال که کارگزاری‌ها چه اقداماتی برای جان گرفتن دوباره بورس می‌توانند انجام دهند، گفت: قدیمی‌ترین و اصلی‌ترین نهادی که در بازار شکل گرفته صنعت کارگزاری است و همیشه نقطه اتصال بین سرمایه گذاران و بازارسرمایه هستند. در حال حاضر با توجه به وضعیتی که بازار سرمایه دارد صنعت کارگزاری همچنان پیشرو و در تلاش است تا برای سرمایه‌گذاران فضایی ایجاد کند که با بازار در ارتباط باشند و با تجزیه و تحلیل بهتر و دانش بیشتر از مزایایی بازار سرمایه استفاده کنند. همچنین کارگزاری‌ها با مشتری‌مداری، ارائه تسهیلات و خدماتی همیشه در کنار سرمایه‌گذاران هستند.